Savunpoiston tarkoitus ja ensisijainen tehtävä on ihmisten turvaaminen. Palokuolemat aiheutuvat useimmiten myrkyllisistä palokaasuista palon alkuvaiheessa.
RT 38831:n (2016) mukaan ”tulipalon sattuessa savunpoiston tarkoituksena on muodostaa lattian yläpuolelle savuton kerros, jotta ihmiset pääsevät poistumaan ja palokunnan toiminta helpottuu”.
Toimiva savunpoisto poistaa kuumia savukaasuja rakennuksesta ja samalla korvausilman saannin kautta puhdasta ja viileää ilmaa virtaa rakennukseen. Tämä jäähdyttää ja laimentaa savukaasuja. Lämpötila pysyy matalana ja savukaasujen seos pysyy alemman syttymisrajan alapuolella. Näin on mahdollista välttää paloa räjähdysmäisesti levittävä yleissyttyminen eli lieskahdus.
Savunpoiston tulisi siis pitää savukerroksen alareuna riittävästi ihmisten päiden yläpuolella ja tila niin viileänä, että savukerroksesta säteilevä lämpö pysyy niin alhaisena, että poistumisreittejä voi käyttää vapaasti, vaikka palo on käynnissä. Nämä asiat helpottavat ja nopeuttavat myös sammutus- ja pelastustoimintaa, koska näkyvyys paranee, lämpötila laskee ja tiedusteluajat lyhenevät.
Lisäksi toimiva savunpoisto turvaa omaisuusvahinkoja. Savu, kuumuus ja noki aiheuttavat vaikeasti korjattavia vahinkoja kiinteistöille. Pelastustoimen suorittama tilan tehokas tuulettaminen savunpoiston avulla ehkäisee vahinkoja huomattavasti.
Jos haluat laajemman maksuttoman tietopaketin savunpoistosta, voit ladata sen täältä.